21 oktober 2023 - Door: Philip Boersma

Even ontsnappen naar een gebied waar de tijd stil lijkt te staan? Dan is een huttentocht in de Dolomieten voor jou een uitstekende aanrader! Neem afscheid van het massale toeristengewoel in de valleien en trek er een paar dagen op uit de hoogte in en geniet van de overweldigende natuurpracht!

Wandelen in de Dolomieten

De Dolomieten vormen geen gebied waar je de Alpenreuzen ziet opdoemen. Gletsjers zul je er ook weinig tegenkomen. Niettemin is de aantrekkingskracht wél reusachtig. De rotsmassieven torenen hoog uit boven de weelderige valleien. Wie in deze bizarre bergwereld wandelt, vraagt zich gelijk af hoe deze bijzondere rotsformaties zijn ontstaan.Omdat de bergketens en rotsen in de Dolomieten vrij compact zijn, is deze bergstreek in Italië een uitstekend wandelgebied voor dagtochten. Veel plekken zijn binnen een dag te bereiken. Maar de Dolomieten lenen zich ook prima voor meerdaagse tochten. Je bent makkelijk meerdere dagen of weken zoet met wandelen als je meerdere bergketens op de route aan elkaar verbindt. De aangelegde wandelpaden zijn gigantisch lang en onderweg kom je langs tientallen berghutten.

Hutentochten in de Dolomieten

De meerdaagse routes die in de hoogte voeren zijn de Alta Via’s. Deze routes zijn wel 200 km lang en doorkruisen de Dolomieten van het noorden naar het zuiden en van het oosten naar het westen. Andere mooi wandelroutes door de Dolomieten zijn de Brenta, Adamello of Rosengarten. Op deze routes kun je met gemak meerdere hutten aan elkaar schakelen, zodat je een meerdaagse wandeltocht kunt uitstippelen. Maak op de eerste dag eventueel gebruik van een lift om snel hoogtemeters te maken en te genieten van de overvloedige uitzichten en wat meer comfort.

Met name de Adamello route is nog niet platgetreden door toeristen en daarmee een aanrader voor wandelaars die op zoek zijn naar authentieke schoonheid en rust. En wandelend door de Val di Fassa, kijk je naar een bezaaid landschap met bossen en meren. De bijzondere rotsformaties en het kleurenspektakel dat zich tegen de wanden afspeelt, maakt dit gebied onbeschrijflijk mooi en uniek.

Georganiseerde huttentocht in de Dolomieten

Geniet tijdens een meerdaagse wandelreis van de indrukwekkende bergwereld en onderbreek de wandeltochten met een heerlijke maaltijd in de berghutten. Een huttentocht in de Dolomieten wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Lijkt het je een mooi vooruitzicht om een huttentocht in Italië te maken, maar heb je geen zin om het allemaal zelf te organiseren? Overweeg dan eens de volgende SNP huttentocht italie.

Veneto Italië