15 september 2022 - Door: Pieter Verbrugge

Vakantie in eigen land is door de pandemie weer helemaal (her)ontdekt. In 2020 steeg het aantal vakanties in Nederland met ruim 6% ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Niet zo gek ook, want Nederland heeft heel veel te bieden.

Sindsdien blijven weekendjes en weekjes weg in Nederland populair. Ben je op zoek naar een leuke bestemming in eigen land? Misschien is Winterswijk in het oosten van het land iets voor jou. In dit artikel lees je meer over wat er zoal te doen is in Winterswijk.

Winterswijk ontdekken

Overnachten in Winterswijk: slapen op een vakantiepark Winterswijk

Een dagje Winterswijk is sowieso al een aanrader, maar het is nog leuker om hier minstens een weekend te verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor overnachten in deze regio. Zo is er een aantal hotels en vakantiehuizen beschikbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ruime bungalow op dit vakantiepark Winterswijk? Het grote voordeel van zo'n huis ten opzichte van een hotel is dat je meer ruimte hebt dan slechts één kamer en dat je volop kunt genieten van de rust van het Achterhoekse groen.

Dit vakantiepark bij Winterswijk ligt namelijk buiten het centrum en beschikt over meerdere vrij gelegen vakantiehuizen die duurzaam zijn opgebouwd. Vanaf je vakantiewoning sta je binnen no time in het groen, maar kun je ook met de auto of de fiets naar het centrum van Winterswijk. Je kiest er dus zelf voor of je de rust of meer de drukte op zoekt. Daarnaast ben je vanaf je vakantiehuis ontzettend snel bij een van de vele bezienswaardigheden van het dorp en de regio. Wat te doen in Winterswijk lees je hieronder.

Uitzicht op de omgeving vanaf de Jacobskerk

Een van de activiteiten die bijvoorbeeld echt een aanrader is, is het bezoeken en beklimmen van de Jacobskerk in Winterswijk. Je vindt deze eeuwenoude kerk van 57 meter hoogte in het hart van het dorp als een ware eyecatcher. In de kerk worden regelmatig exposities gehouden. Om de kerk te betreden hoef je geen entree te betalen; voor het beklimmen van de toren wordt een kleine bijdrage gevraagd. Maar: dat is de bijdrage meer dan waard. Je kunt namelijk klimmen tot 34 meter hoogte vanaf waar je een adembenemend uitzicht over de omgeving hebt. Nog meer zien van de Jacobskerk? Neem dan contact op met de kerk voor een rondleiding door een van de vrijwilligers.

Wandel door de Rosenhaege Living Gardens

Zin in een wandeling in het groen? Rondom Winterswijk is volop natuur te vinden, maar wat tijdens je verblijf ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Rosenhaege Living Gardens. Hier kun je zowel in de winter als in de zomer terecht voor een wandeling door 4,5 hectare tuin met een dynamisch karakter. In het voorjaar geniet je hier van de appelbloesems, in de zomer is er een lavendelheuvel te vinden en in de herfst verandert alles in één kleurrijk geheel. Ook leuk: op het terrein is een Keltisch theehuis te vinden waar je lekkere thee en echte Keltische gebakjes kunt bestellen. Heerlijk na een wandeling door de tuinen!

Bezoek museum Villa Mondriaan in zijn voormalige woonhuis

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Villa Mondriaan in Winterswijk, een klein museum over de jonge jaren van kunstenaar Piet Mondriaan. Wat veel mensen niet weten, is dat zijn passie voor schilderen begon in dit huis in Winterswijk. In andere steden zoals New York en Parijs kwam hij pas later. Hoewel het museum klein is, is er genoeg te bekijken en vind je er vooral werk van zijn eerste jaren als kunstenaar. Bezoekers kunnen een audiotour volgen via hun smartphone wat zeker een toevoeging is tijdens je bezoek aan Villa Mondriaan. Naast werk van Piet Mondriaan vind je hier bijzondere schilderijen van zijn leermeester en oom Frits.

Wandelen door en winkelen in het gezellige centrum

Wat je tot slot zeker niet mag missen wanneer je in het gezellige Winterswijk bent, is een rondwandeling door het centrum. Het dorp beschikt over talloze bruisende straten met mooie huizen, leuke winkels en gezellige restaurantjes en café's. Winterswijk staat bekend om de vele terrassen waar je heerlijk kunt toeven met een kop koffie met taart of een lekkere borrel en hartige snacks. En ben je er op woensdag of op zaterdag? Wandel dan nog even naar de Jacobskerk waar de markt te vinden is om vervolgens met allerlei lekkers uit de streek terug te gaan naar je vakantiepark Winterswijk of naar huis.