15 december 2022 - Door: Stefan Peters

In de winter wordt een stuk minder gefietst dan in andere seizoenen. Niet zo gek, want het is kouder en het weer is vaak slechter. Dat is geen prettig weer om in te fietsen. Toch is fietsen een gezonde en goedkope manier om je te verplaatsen, maar het moet wel veilig zijn. Daarom hebben wij negen tips voor je om veilig te fietsen in de winter.

Veilig fietsen

Tip 1: Zorg voor goed licht

Door het weer in de winter is de zichtbaarheid op de weg vaak slecht. Bovendien is het in de winter vroeg donker en wordt het laat licht. De kans dat je in het donker fietst is dus groot. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers door goed werkend licht op je fiets te hebben, zowel voor als achter.

Tip 2: Let goed op de weg

Zeker als het sneeuwt of regent is het verstandig om goed op de weg te letten. Dan zie je het op tijd als het glad is. Het wegdek glimt dan en ziet er anders uit dan wanneer de weg alleen nat is. Als je denkt dat het glad is, ga je langzamer fietsen, doe je voorzichtig in bochten en rem je niet te hard.

Tip 3: Zet je zadel lager

Door je zadel lager te zetten kan je beter met je voeten bij de grond. Als je fiets dan wegglijdt, kan je je voeten aan beide zijden op de grond zetten zodat je niet omvalt.

Tip 4: Laat je banden iets leeglopen

Met zachtere banden heb je meer grip op de weg. Je moet weliswaar wat harder trappen, maar bij elektrische fietsen heb je daar geen last van. En iets harder trappen is niet zo erg, als het een vervelende val kan voorkomen.

Tip 5: Winterbanden

Winterbanden zijn niet alleen verkrijgbaar voor de auto, maar ook voor de fiets. Winterbanden voor je fiets hebben een speciaal profiel voor meer grip op de weg. Vooral voor het voorwiel is dat handig, omdat je dan makkelijker kan sturen.

Tip 6: Geen haast

Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook met fietsen in de winter. Door rustiger te fietsen kan je beter op de weg letten. Bovendien is de kans op een glijpartij kleiner als je langzamer door bochten rijdt en niet plotseling hard hoeft te remmen. Zeker bij elektrische fietsen ga je sneller dan je denkt en is het belangrijk om op je snelheid te letten.

Tip 7: Reflecterende kleding

Naast goede verlichting op je fiets kan je je zichtbaarheid ook verbeteren door reflecterende kleding te dragen. Door een jas met reflecterende strepen ziet een andere weggebruiker je eerder. Reflecterende strepen op je banden of op je fiets zorgen er ook voor dat je beter zichtbaar bent.

Tip 8: Belemmer je zicht niet

Als je het koud hebt op je fiets, is het verleidelijk om je muts en capuchon helemaal over je hoofd te trekken en diep in je kraag weg te duiken. Zorg echter wel altijd dat je goed voor je en om je heen kunt kijken. Een schrikreactie of plotseling moeten remmen zorgt voor een grotere kans op vallen.

Tip 9: Draag een helm

Deze tip is niet populair, want de meeste mensen vinden het niet fijn om een helm op de fiets te dragen. Toch kan een helm ernstig letsel aan je hoofd voorkomen als je toch valt, vooral bij elektrische fietsen waarop je vaak sneller fietst.