7 februari 2023 - Door: Stefan Peters

Het verhaal van Angelo in Rome

Wonen in Italië is een bijzondere levenservaring. Italië een heeft veel charme en is een van de mooiste landen van de aarde. Angelo van Schaik woont in Rome, samen met zijn Italiaanse geliefde en kinderen. Rome is een verbluffende stad en Italië heeft een prachtige cultuur. Ik dacht altijd dat emigreren zwaar was. Je moet tenslotte je vertrouwde omgeving verlaten. Niets is minder waar. Ik ben blij om weg te zijn, uit de grauwe Nederlandse weilanden. Hier in Rome proef je de sfeer van de oudheid, kun je heerlijk eten en van Italiaanse koffie genieten. Ik drink regelmatig een kopje cappuccino op Piazza Navona. Italië heeft namelijk de beste koffie ter wereld.

Mijn talenten liggen in de journalistiek. Ik wilde in Italië graag als verslaggever werken. Uiteraard ben ik de Italiaanse taal gaan leren. Ik heb hier veel tijd in gestoken, voordat ik besloot om te gaan emigreren. Het is hier niet zo moeilijk, om een geschikte baan te vinden. Helaas staat Italië bekend om haar bureaucratie. Werken in Italië kan alleen, als je er ook officieel verblijf kunt krijgen. Gelukkig kunnen Nederlanders makkelijk aan de bak in dit land. Nederlanders hebben eigenlijk geen last van de bureaucratische regels van Italië. Vraag altijd een Italiaans fiscaal nummer aan, als je er gaat wonen en werken. Dit wordt daar een "codice fiscale" genoemd. Je kunt hiermee een ziektekostenverzekering afsluiten, belasting betalen, een bankrekening openen, een huis kopen en werken. Je kunt dus prima in Italië wonen en arbeid verrichten, mits je alle documenten op orde hebt. Deze moeten altijd over een vertaling Nederlands-Italiaans beschikken.

Wil je documenten laten vertalen? Dan is het zeer belangrijk om een officiële vertaler Nederlands-Italiaans in te huren. Het gaat in dit geval om een wettelijke of "beëdigde" vertaler. Alleen beëdigde vertalers mogen wettelijke documenten vertalen. Denk aan testamenten, diploma's, huwelijksakten, samenlevingscontracten en geboorteakten.

Wonen in Toscane met een eigen bedrijf

Toscane heeft een romantische uitstraling. Je droomt hier helemaal weg. Iedere liefhebber geniet bij uitstek van de groene landschappen, heuvels, wijngaarden en iconische Toscaanse landhuizen. Tamara en Martin werden daarom verliefd op deze Italiaanse regio. Toen we naar Italië gingen verhuizen, besloten we om een eigen bedrijfje in Toscane op te starten. Ik heb zelf een paar honden. Deze honden beschikken over een bijzonder talent. Ze kunnen namelijk diverse verdovende middelen opsporen. Omdat ik in Nederland al met deze honden werkte, besloot ik om een bedrijf met speurhonden in Italië op te gaan zetten. We lieten de honden daar truffels opsporen. Uiteindelijk hebben we van deze hobby, ons beroep weten te maken. Nu zijn we beiden truffeljagers.

In Nederland moesten we onszelf uitschrijven. We hebben onze Nederlandse woning verkocht en moesten al het papierwerk voor Italië regelen. Je wordt bovendien niet zomaar truffeljager. Je moet voor dit beroep een intensieve cursus volgen, om je vergunning te behalen. Er gelden strenge voorwaarden voor het vak. Onze honden werden uitstekend getraind, zodat ze officieel op truffels konden gaan jagen. In Italië moet een speciaal hondenras dit vak uitvoeren. Dit ras wordt daar "lagotto romagnolo" genoemd. Met onze truffels kunnen we redelijk goed rondkomen. We maken er truffelolie van en verkopen losse truffels aan onze klanten. Naast ons bedrijf, zijn we ook actief met andere zaken bezig. We besloten om ook cursussen op het gebied van truffeljachten te geven. Mensen kunnen vervolgens zelf hun hond trainen. We hebben ons doel in Italië bereikt en zijn erg gelukkig hier.

Huis kopen in Italië en Italiaans burgerschap verkrijgen

Paula kocht een huis in Sicilië. In het uiterste zuiden van Italië, geniet ik dagelijks van de zon en de mooie stranden. Ik woon in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Deze mooie stad beschikt over talloze kathedralen en bijzondere musea. Ik kocht een huis, maar moest wel wat zaken regelen.

Makelaars in Italië werken op een relatief eenvoudige manier. Je ontvangt een koopcontact en later een overdrachtsakte. Sommige makelaars in Italië werken ook met een aankoopbod. Daarna ontvang je pas het koopcontract en de overdrachtsakte. Het aankoopbod beschikt over verschillende regels en voorwaarden. Het is van belang om alles extra goed door te lezen, zodat je zo min mogelijk risico neemt. Het gebeurt soms dat de oude eigenaar nog in het bezit van de woning is, terwijl de nieuwe koper borg betaalt. Vervolgens is deze zijn borg kwijt.

Documenten overhandigen en vertalen Nederlands-Italiaans

Je moet altijd over een Italiaans sofinummer beschikken, om een huis in Italië te kunnen kopen. Om dit nummer te kunnen krijgen, moet je officiële documenten overhandigen en documenten laten vertalen. Hiervoor kun je een vertaler inhuren, waak er altijd voor dat deze voor Nederlands-Italiaans beëdigd is en over de juiste papieren beschikt, anders is jouw vertaalde informatie alsnog niets waard.