29 juli 2023 - Door: Pieter Verbrugge

Wanneer je denkt aan het maken van een stedentrip, dan denk je wellicht aan prachtige plekken als Parijs, Rome, Kopenhagen en Berlijn. Voeg aan dat rijtje zeker ons eigen Maastricht toe. Hier komt alles samen; muziek, kunst, cultuur, actie, geschiedenis en het goede, bourgondische leven. Maastricht heeft heel veel te bieden, daarom is een vakantie in Maastricht aan te bevelen om alles in je op te kunnen nemen. Want de omgeving heeft net zoveel te bieden.

Bourgondisch genieten

Maastricht heeft enorm veel te bieden. Om het te beperken tot slechts enkele hoogtepunten, doet eigenlijk geen eer aan de stad en haar bezienswaardigheden. Als je voor het bourgondische leven gaat dan raden we je aan om in ieder geval het Vrijthof te bezoeken. Dit grote plein kent een lange geschiedenis en dat is vooral aan de gebouwen die het plein omlijsten te zien. Nu is het plein vooral bekend als dé plek waar André Rieu zijn zomerconcerten geeft en van het evenement Magisch Maastricht. Rondom het plein liggen allerlei horecagelegenheden waar je geniet van al het lekkers wat de stad te bieden heeft.

Culturele uitstapjes

Tussen het proeven van de lekkernijen van de stad ben je van harte welkom om die historische gebouwen van dichterbij te bekijken. Zo zijn er verschillende kerken om te bewonderen, maar ook het gebouw van het Spaans Gouvernement, Militaire Hoofdwacht en het Generaalshuis. Aan het Vrijthof ligt overigens het Fotomuseum waar je geniet van allerlei fotokunst. Kies eens voor het Natuurhistorisch museum, ga naar de Helpoort: Vesting Museum Maastricht of het beroemde Bonefanten museum. Er is echt veel te zien.

Winkelen, winkelen en nog eens winkelen

Struin de straatjes af op zoek naar leuke hebbedingetjes, bijzondere kleding en antiek. Maastricht heeft voor de echte shopper een groot scala aan boetiekjes. Daarnaast kent de stad geregeld grote markten waar je allerlei toffe koopjes op te kop tikt. En vergeet niet om een echt typisch Maastrichts souvenirtje mee te nemen. Een pakket met een echte ‘tas thee’ of een ‘teske koffie’ compleet met chocola bijvoorbeeld of bijzondere speelkaarten met highlights van de stad erop. Er is voor iedereen wat te vinden in mooi Maastricht.

Avontuurlijk Maastricht

Hou je wel van een beetje avontuur tijdens een vakantie in Maastricht? In de stad worden verschillende Escape Room-games gespeeld. Zo is er een City Escape waarbij je de stad op een heel andere manier verkent. Fan van Flikken Maastricht? Koop het dossier bij de VVV en los het mysterie op, zoals de rechercheurs dat zouden. Dit is vooral heel leuk om met het hele gezin te doen.

Uitstapje over de grens

Als je dan toch op vakantie bent in Maastricht maak je ook gemakkelijk even een uitstapje naar België om te winkelen of ga je buurten in Duitsland. Je bent er namelijk zo vanuit het uiterste puntje van Limburg. Je kan zelfs met het openbaar vervoer even een dagje over de grens kijken tijdens je vakantie in Maastricht. Neem wel je paspoort en een grote tas mee, want geheid dat je leuke dingetjes gaat shoppen.

Ontspannen in Limburg

Tijdens een stedentrip wil je natuurlijk zoveel mogelijk doen en zien in en van Maastricht. Toch raden we je aan om niet iedere minuut helemaal vol te plannen, want dan heb je geen tijd genoeg om te ontspannen en echt te genieten van al het moois. Naast het verkennen van het hart van de stad is het net zo fijn om eens buiten de stad een kijkje te nemen. Rondom Maastricht kun je tevens heel mooie wandelingen en fietstochten maken door de Limburgse natuur. Wandel een deel van het Pieterpad, doe een Dutch Mountain Trail wandeling of fietstocht en ontdek de routes die je door middel van de fietspaaltjes zelf kan plannen. Tijdens je stedentrip of vakantie in Maastricht kun je uiteraard fietsen huren om de omgeving te verkennen.

Kies voor een vakantiehuisje

Natuurlijk is het leuk om middenin Maastricht een hotelletje te boeken, maar je kan jezelf ook een heel gezellig huisje gunnen. Voor een weekendje weg of een langere vakantie in de omgeving van Maastricht zijn er verschillende leuke bungalows en vakantiehuizen te huur. Een vakantiehuis biedt je een fijne basis voor iedere vakantie of stedentrip. Je hebt immers een eigen voordeur, bepaalt zelf wanneer je van het ontbijt geniet en je hebt alle gemakken binnen handbereik. Vanuit een vakantiehuisje ben je zo in Maastricht om tot in de late uurtjes te genieten van terrassen en concerten. Dat klinkt toch als muziek in de oren.

Maastricht