25 aug 2022 - Door: Pieter Verbrugge

In tijden van lekker weer wordt het voor de gemiddelde mens een stuk eenvoudiger om te sporten. Lekker uitwaaien in de wind onder het genot van een lekker zonnetje en wellicht een bakkie bij een gezellig café. In en rondom Twente zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om hier gebruik te maken. Nu kun je dit vanzelfsprekend gewoon met de benenwagen doen, maar waarom pak je niet lekker de fiets? Fietsen in Twente biedt je meer dan voldoende mogelijkheden er even lekker op uit te gaan en daarnaast ook nog eens sportief bezig te zijn. Om jou wat leuke inspiratie te bieden vertellen we je in dit artikel over de leukste fietsroutes van de regio Twente.

Waarom fietsen in Twente?

Laten we je eerst vertellen waarom fietsen in Twente nu precies zo leuk is. Je kunt namelijk ook gewoon urenlang neerploffen op een gezellig plein en jezelf trakteren op een ijskoud en vers getapt biertje. Of wat te denken van wandelen of skaten? Maar er is zo veel meer! Eén van de grootste pluspunten aan Twente is dat je er fantastisch kunt fietsen. De steden zijn geweldig en de natuur eromheen is misschien nog wel mooier. Er valt meer dan genoeg te ontdekken. Alleen is het soms even zoeken waar je nu precies moet zijn. Zeker voor mensen die fietsen echt als hobby hebben, is het prettig voldoende opties te hebben. Daarom gaan wij jou hieronder vertellen over een aantal routes, waarbij je door prachtige weilanden en bossen fietst. En dan heb je ook nog de kans een blik te wagen op een van de fantastische landgoederen.

Route 1: De historie rondom het Lutterzand

Eén van de mooiste gebieden in Twente is zonder twijfel Lutterzand. Vooral de echte cultuurliefhebber komt hier fantastisch aan zijn of haar trekken door de aanwezigheid van de vele historie. Wat dat betreft voelt een fietstocht door Lutterzand als een groot, nostalgisch gebeuren. Het meest opvallende aan deze route zijn de zandlagen aan de oevers van de rivieren. Aan de donkere lagen van het zand valt goed af te zien dat er hier vroeger talloze heidebranden hebben plaatsgevonden. Daarnaast vind je langs deze route een bijzonder fraai landgoed, waar jij zelfs een kijkje kunt nemen. Op een gegeven moment heb je immers toch trek in wat lekkers.

Route 2: De Wilmersberg

De tweede route is voornamelijk bestemd voor liefhebbers van gebergten. Natuurlijk weten we allemaal dat Nederland redelijk vlak is en dat het in niets te vergelijken is met bijvoorbeeld de Alpen. Toch vind je in de regio Twente een aantal lagere bergen en hellingen die bedekt zijn met bossen en heides. De route leidt je door het gebied De Lutte. Eén ding is zeker: tijdens deze 31 kilometer lange route kom je goed aan je trekken wat betreft natuurlijk schoon.

Route 3: Knokenroute

Hebben jullie de hele dag beschikbaar gesteld om eens lekker op pad te gaan met de fiets? Dan is de 46 kilometer lange Knokenroute misschien wel de perfecte route voor jou. Tijdens deze route fiets je langs verschillende plekken rondom Oldenzaal en Enschede. Het leuke aan deze route is dat je een aantal grote trekpleisters in de regio Twente passeert. Zo rijd je onder andere langs de Plechelmusbasiliek en het Rijksmuseum van Twente.

Twente fietstochten

Route 4: Plaatsen van Herinnering

Heb jij veel met historie? En dan met name die van de Tweede Wereldoorlog? Dan is de route Plaatsen van Herinnering perfect voor jou. Deze fietsroute van ongeveer 30 kilometer leidt je langs talloze historische plekken met betrekking tot de oorlog. Om precies te zijn zul je in totaal 33 plekken gaan zien met een historische betekenis.

Route 5: Rauchbier Othmar

De laatste route die we in dit artikel benoemen luistert misschien wel naar een ietwat vreemde naam. Deze fietsroute van pak hem beet 45 kilometer leidt je van Oldenzaal naar Ootmarsum. De naam van deze fietsroute is afkomstig van de wielrenner Othmar Rauchbier. Deze fanatieke wielrenner wist in 2014 de Brusselse Beer Challenge te winnen, waarna zijn naam direct aan de plaatselijke fietsroute werd gekoppeld. Uiteraard passeer je in deze route, het om haar bier beruchte, Ootmarsum. Hier wordt namelijk bier gebrouwen, waar jij met jouw gezelschap hoe dan ook een kijkje zou moeten nemen.

Fijne tocht!

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van een vijftal interessante fietsroutes met elk hun eigen charme. Zorg voor een comfortabel zadel, neem genoeg te drinken mee en kies de voor jou perfecte route uit. Op deze manier geniet je van de prachtige natuur en cultuur van Twente. Een fijne tocht alvast!